Programozó versenyek

Informatikai versenyfeladatok, selejtező, 2012. február 6.

2012. február 6. 18:10 – 2012. február 6. 19:45

Az Igazság földje

Az Igazság földjén mindennek az eladási ára rögzített az egész országban. Senki sem vásárolhat meg valamit, és adhatja el kétszer annyiért. Ez azonban problémát okozott az üzletembereknek, akik otthagyták a munkájukat, és a termelésbe mentek dolgozni. Így aztán néhány nap leforgása alatt mindenki a termelésben dolgozott, és nem maradt egyetlen kereskedő sem. Az emberek így nem jutottak hozzá a szükségleteikhez, bár az ország önellátó volt minden szektorban.

A kormány aggódni kezdett. Szerencsére elég intelligensek voltak, és hívták a matematikusokat.

A matematikusok pedig adtak egy megoldást. Azt javasolták, hogy a tárgyak felülete legyen azok eladási egysége, ne a térfogatuk. Valójában az okos matematikusok a saját üzletüket akarták megalapozni.

A kormány most a programozókat kérte fel, hogy készítsék el azt a szoftvert, amely kiszámítja a nyereségeket.

A te feladatod ebből az, hogy kiszámítsd egy gömb profitját. A kereskedő megvásárol egy teljes gömböt, és hogy maximalizálja a nyereségét, n egyenlő részre osztja azt. Minden vágásnak át kell mennie a gömb tengelyén, és minden résznek úgy kell kinéznie, ahogy az alábbi ábrán látható:

A bemenet specifikációja

Adott n egész számoknak egy sorozata (0 < n < 231), ahol n a gömb részeinek a számát jelenti. A bemenetet egy negatív szám zárja. Ezt a számot nem kell feldolgozni.

A kimenet specifikációja

Számítsd ki az eladott darabok után keletkező nyereséget! Az eredményt százalékban, a legközelebbi egészre kerekítve kell a kimenetre írni.

Példa bemenet

  1. 2
  2. 2
  3. -1
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 50%
  2. 50%
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.