Programozó versenyek

Informatikai versenyfeladatok, selejtező, 2012. február 6.

2012. február 6. 18:10 – 2012. február 6. 19:45

Olvashatatlan!

A kínai írási rendszer kb. 4000 éve alakult ki, és azóta viszonylag keveset változott. Több mint 40000 karakterből áll, amelyek mindegyike egy szót vagy gondolatot jelent. A beszélt kínai nyelv területenként nagyon eltérő, de az írott nyelv nagyrészt azonos. Az írás ezáltal egy egységes közös nyelvként szolgál az egyes régiók között.

Mivel több mint egymilliárd ember beszél kínaiul, nagy gyakorlati jelentőséggel bírna egy olyan program, amely kínai szöveget tud angolra fordítani. Mi kifejlesztettünk egy ilyen programot, de sajnos nem működik tökéletesen. Az a probléma, hogy kínaiul kétféleképpen lehet írni: vagy balról jobbra írjuk a karaktereket, vagy függőlegesen, jobbról balra haladó oszlopokkal. A fordítást végző programot összezavarja ez a két lehetőség: a lefordított, angol szöveget megfordítja. Pontosabban a szavak balról jobbra követik egymást, ahogy kell, de a betűk a szavakban jobbról balra haladnak. Így az „one two three” szöveg helyett a program az „eno owt eerht” szöveget állítja elő. A feladatod, hogy írj egy olyan programot, amely ezt a megfordított szöveget átalakítja a helyes fordítássá.

A bemenet specifikációja

A bemenet tesztesetek blokkjaiból áll. Minden teszteset egy olyan sorral kezdődik, amely egyetlen n egész számot tartalmaz (1 ≤ n ≤ 100 000), amely az adott tesztesetet alkotó sorok száma. Ezt n sor követi, amelyek mindegyike legfeljebb 1000 karakter hosszúságú. Ezekben a sorokban csak az „a”–„z” angol betűk és a szóköz karakter fordulhat elő.

A bemenetet egy olyan blokk zárja, amelyben n = 0.

A kimenet specifikációja

A kimenetre minden tesztesetre ki kell írnod az n darab sort, megfordítva bennük a szavakat. Egy szó karakterek sorozata, amelyet szóközök, a sor eleje vagy a sor vége határol. A szóközöket és az újsor karaktereket pontosan ugyanúgy kell kell kiírni, ahogy a bemeneten szerepeltek.

Példa bemenet

  1. 1
  2. eno owt eerht
  3. 2
  4.  abcde
  5. aabb   cac x ab
  6. 0
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. one two three
  2.  edcba
  3. bbaa   cac x ba
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.