Programozó versenyek

Magas szintű programozási nyelvek 1, gyakorló feladatsor, 2012. február 20.

2014. február 25. 12:00 – 2014. április 10. 0:00

A vb hangja

„KO-RE-A, KO-RE-A” — kiabálta 54000 boldog futballszurkoló, miután csapatuk a hazai rendezésű világbajnokságon bejutott az elődöntőbe. Izgatottságuk dacára azonban a koreai emberek természetüknél fogva nagyon szervezettek. Például hatalmas, hajókürthöz hasonló hangú trombitákkal szurkoltak a pályán játszó csapatuknak. A szurkolók egy állandó zajszintet szeretnének fenntartani a meccs teljes ideje alatt.

A trombiták sűrített levegővel működnek, azonban ha 2 másodpercig folyamatosan fújják őket, elromlanak. Ezért amikor a trombita hangot ad, minden rendben van, de a trombitahangok szüneteiben a szurkolóknak a „KO-RE-A” kiáltást kell harsogniuk.

A mérkőzés előtt egy szurkolócsoport összegyűl és eldönti a kiáltás mintáját. A minta 0-k és 1-esek sorozata, amelyet a következőképpen értelmezünk: ha a minta 1-es, akkor a trombita kerül megfújásra, ha pedig 0, akkor a „KO-RE-A” kiáltás következik. Annak érdekében, hogy a trombiták nehogy elromoljanak, a minta nem tartalmazhat két egymást követő 1-est.

Ebben a feladatban tehát egy adott, pozitív egész n-re meg kell határozni az ilyen hosszúságú kiáltási mintákat, vagyis azon n bites sorozatok darabszámát, amelyek nem tartalmaznak egymás melletti 1-eseket. Például n = 3 esetén a megoldás 5 (a 000, a 001, a 010, az 100 és az 101 sorozatok elfogadhatóak, míg a 011, az 110 és az 111 nem).

A bemenet specifikációja

Az első sor a tesztesetek számát tartalmazza.

Az első sort követő sorok mindegyike egy-egy tesztesetet ír le. Minden teszteset egy olyan sor, amely egyetlen, 51-nél kisebb egész számot tartalmaz.

A kimenet specifikációja

Minden teszteset kimenete egy olyan sorral kezdődik, amely a „Scenario #i:” szöveget tartalmazza, ahol i a teszteset sorszáma. A tesztesetek sorszámozása 1-től indul. Ezt követően egy újabb sorba kell kiírni az egymás melletti 1-eseket nem tartalmazó n bites sorozatok darabszámát. Minden teszteset kiírását egy üres sorral kell lezárni.

Példa bemenet

  1. 2
  2. 3
  3. 1
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. Scenario #1:
  2. 5
  3. Scenario #2:
  4. 2
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.