Programozó versenyek

DEIK Regionális Programozó Csapatverseny, középiskolai kategória, 2012. november 25.

2012. november 25. 11:30 – 2012. november 25. 16:30

A Google-nak jó napja van

A Google az egyik leghíresebb internetes keresőmotor, amely számos internetalapú szolgáltatást és terméket üzemeltet és fejleszt. A keresőoldalán egy „Jó napom van” feliratú érdekes gomb vonzza oda az ember tekintetét. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a felhasználó átugorja a keresés eredményét tartalmazó oldalt, és egyből az elsőnek rangsorolt találat oldalát kapja meg. Elképesztő! Rengeteg időt megtakarít.

A kérdés csupán az, hogy ha valaki begépel pár kulcsszót, majd megnyomja a „Jó napom van” gombot, melyik weboldal fog megjelenni. A Google kitűnő módszereket alkalmaz a kérdés megválaszolására. Ebben a leegyszerűsített feladatban csak annyit tételezzünk fel, hogy a Google minden weboldalhoz hozzárendel egy egész értéket, a lap relevanciáját (azaz hogy az adott lap mennyire tartozik a tárgyhoz), és a leginkább tárgyhoz tartozó lapot fogja kiválasztani. Azonos értékek esetén a legnagyobb relevanciaértékkel rendelkező lapok közül bármelyik kiválasztásra kerülhet.

A feladatod egyszerű. Adott 10 weboldal és a relevanciaszámuk, neked csak ki kell választanod a felhasználó számára megjelenítendő összes lehetséges jelöltet, amikor megnyomja a „Jó napom van” gombot.

A bemenet specifikációja

A bemenet számos tesztesetet tartalmaz. A tesztesetek száma (T) a bemenet első sorában szerepel.

Minden teszteset 10 sorból áll, amelyek a weboldalakat és a relevanciaszámokat tartalmazzák. Minden sor egy szóközöktől mentes karaktersorozattal kezdődik, amely a weboldal URL-jét adja meg, és amelyet egy Vi egész szám, az adott weboldal relevanciája követ. Az URL hossza 1 és 100 közé esik, valamint 1 ≤ Vi ≤ 100.

A kimenet specifikációja

Minden tesztesetre több sort kell a kimenetre írni, amelyek a teszteset sorszámát és a kiválasztható lapok URL-jeit tartalmazzák, soronként egyet. Az URL-eket a bemeneten megadott sorrendben kell felsorolni. A kimenet pontos formátumáért lásd a példa kimenetet.

Példa bemenet

  1. 2
  2. www.youtube.com 1
  3. www.google.com 2
  4. www.google.com.hk 3
  5. www.alibaba.com 10
  6. www.taobao.com 5
  7. www.bad.com 10
  8. www.good.com 7
  9. www.fudan.edu.cn 8
  10. www.university.edu.cn 9
  11. acm.university.edu.cn 10
  12. www.youtube.com 1
  13. www.google.com 2
  14. www.google.com.hk 3
  15. www.alibaba.com 11
  16. www.taobao.com 5
  17. www.bad.com 10
  18. www.good.com 7
  19. www.fudan.edu.cn 8
  20. acm.university.edu.cn 9
  21. acm.university.edu.cn 10
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. Case #1:
  2. www.alibaba.com
  3. www.bad.com
  4. acm.university.edu.cn
  5. Case #2:
  6. www.alibaba.com
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.