Programozó versenyek

DEIK Regionális Programozó Csapatverseny, középiskolai kategória, 2012. november 25.

2012. november 25. 11:30 – 2012. november 25. 16:30

Braille-írás

A Louis Braille által 1825-ben megalkotott Braille-rendszer forradalmasította az írásbeli kommunikációt a vakok és gyengénlátók számára. A francia Braille, aki maga is vak volt, egy tapintáson alapuló nyelvet fejlesztett ki, amelynek minden elemét egy hat pontból álló cella reprezentálja, három sorba és két oszlopba rendezve. Az egyes pontok vagy kiemelkednek, vagy nem, ezáltal 64 különböző konfigurációt tesznek lehetővé, amelyeket a gyakorlott ujjak képesek érzékelni. Az alábbi ábra a decimális számjegyek Braille-reprezentációit mutatja (a fekete pontok jelképezik a kiemelt pontokat).

Egy új szoftverrendszert szeretnénk kifejleszteni, amely segít az oktatóknak a vak és gyengénlátó hallgatókkal foglalkozni, és ehhez szükség van egy Braille-szótár modulra. A feladatod, hogy egy csak számjegyekből álló üzenetet lefordíts Braille-ra, illetve Braille-ról. Tudnál ebben segíteni?

A bemenet specifikációja

Minden tesztesetet három vagy öt sor ír le. Az első sor egy D egész számot tartalmaz, amely az üzenetben szereplő számjegyek számát adja meg (1 ≤ D ≤ 100). A második sor egyetlen „S” vagy „B” nagybetűből áll. Ha a betű „S”, a következő sor egy D decimális számjegyből álló üzenetet tartalmaz, amelyet a programodnak Braille-ra kell lefordítania. Ha a betű „B”, a következő három sor egy D Braille-cellából álló üzenetet tartalmaz, amelyet a programodnak Braille-ról kell lefordítania. A Braille-cellákat egy-egy szóköz választja el egymástól. A Braille-cellákban a kiemelt pontokat a „*” (csillag) karakter jelöli, míg a nem kiemelt pontokat a „.” (pont) karakter.

Az utolsó tesztesetet egy nullát tartalmazó sor követi.

A kimenet specifikációja

Minden tesztesetre a megfelelő fordítás számjegyeit kell a kimenetre írni, ugyanabban a formátumban, ahogy a bemeneten is látható (lásd a példákat a pontos formátumért).

Példa bemenet

  1. 10
  2. S
  3. 1234567890
  4. 3
  5. B
  6. *. *. **
  7. .. *. ..
  8. .. .. ..
  9. 2
  10. S
  11. 00
  12. 0
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. *. *. ** ** *. ** ** *. .* .*
  2. .. *. .. .* .* *. ** ** *. **
  3. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
  4. 123
  5. .* .*
  6. ** **
  7. .. ..
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.