Programozó versenyek

Mesterséges intelligencia verseny 2013

2013. május 5. 0:00 – 2013. május 20. 22:00

Három korsó probléma

Adott három darab különböző méretű korsó. Az első 5 liter folyadék befogadására képes, a második 3 litert tud tárolni, míg a harmadik 2 litert. Hogyan mérjünk ki pontosan 4 liter folyadékot az első korsóba úgy, hogy közben nem használhatunk mérőeszközt, és nem áll rendelkezésünkre több folyadék annál, mint amennyi jelenleg a korsókban van, és nem pazarolhatjuk a folyadékot, azaz nem önthetjük ki, csak egyik korsóból a másikba?

Feladat

Készítsen olyan programot, amely megmutatja, hogy megoldható-e a 3 korsó probléma. A program bemenete három sor, mely rendre az öt-, a három- és a kétliteres korsókban található folyadékszinteket írja le. Ezek csak nem negatív egészek lehetnek, és nem haladhatják meg a korsók befogadóképességét. A program kimenete egyetlen sor, amely az „igen” vagy „nem” szót tartalmazza. Előbbit, ha a probléma megoldható, utóbbit, ha nem.

Példa bemenet:

  1. 5
  2. 0
  3. 0
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet:

  1. igen
letöltés szöveges állományként

FONTOS: A beküldött megoldások értékelése 48 óra elteltével kezdődik. A helyes megoldásért járó teljes pontszám csak az első három különböző személytől származó helyes megoldásért jár. A verseny egyéni, csak önálló megoldásokat fogadunk el.

Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.