Programozó versenyek

DEIK Regionális Programozó Csapatverseny, középiskolai kategória, 2013. december 1.

2013. december 1. 10:30 – 2013. december 1. 15:30

Ínyenc játékok

Wolfgang Puck egy új exkluzív éttermet nyit Las Vegasban, és séfet keres. Az unokaöccse, Hansel látta, hogy egy újsághirdetés feladásán gondolkodik. (Wolfgang hallott már „az internet nevű dologról”, de nem találta érdekesnek, mert nem lehet egy csipet internetet egy szelet kenyérre szórni, amely Puck úr szerint alapvető feltétele annak, hogy valami érdekes legyen.)

Hansel tudja, mik az internetes álláshirdetések előnyei, de egy annál is jobb ötlettel rukkolt elő: a különböző tévés valóságshow-k sikere és az étterem Las Vegas-i elhelyezkedése indokolttá teszi egyfajta főzőbajnokság megszervezését, amely eldönti, kit fog Puck úr felbérelni.

Az ötlet alapjában véve az Iron Chef™ show és a World Series Of Poker™ ötvözése: Minden show-ban m szakács elkészít egy ötfogásos menüt egy zsűri számára, és (a zsűri szerint) legjobb továbbjut a következő fordulóba. A jelölteket a korábbi tapasztalatok alapján rangsorolják, így ha a jelöltek száma nem osztható m-mel, egyesek közülük erőnyerők lesznek, és csak későbbi fordulókban versenyeznek. Az utolsó show győztesét éri az a megtiszteltetés, hogy séf lehessen Wolfgang Puck valaha volt legjobb éttermében.

Hansel rájött, hogy még az erőnyerő rendszerrel együtt sem mindig lehetséges megtartani a bajnokságot minden show-ban m szakáccsal, megpróbál tehát rájönni, hogy a jelöltek adott száma esetén mi a legjobb értéke m-nek. Ha segítenél neki azzal, hogy megmondod, hogy megrendezhető-e a fent leírtak szerint egy bajnokság n jelölttel és minden show-ban m szakáccsal, és ha igen, hány show-ra van ehhez szükség, akkor olyan hálás lesz, hogy még talán Puck urat is meggyőzi, hogy ossza meg veled a titkos sajttortaalap-receptet.

A bemenet specifikációja

A bemenet egy olyan sorral kezdődik, amelyben egyetlen t egész szám, a tesztesetek száma szerepel. A következő t sor mindegyike két, szóközzel elválasztott egész számból, n-ből és m-ből áll (2 ≤ n ≤ 10000, 2 ≤ m ≤ n), ahol n a jelöltek számát, m pedig az egy show-ban fellépő szakácsok számát adja meg.

A kimenet specifikációja

Minden tesztesetre egyetlen sort kell a kimenetre írni, amely az új séf megtalálásához szükséges show-k számát tartalmazza. Abban az esetben, ha a bajnokság nem folytatható le a megadott n és m értékek mellett, a „cannot do this” szöveget kell kiírni.

Példa bemenet

  1. 3
  2. 3 2
  3. 4 3
  4. 4 4
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 2
  2. cannot do this
  3. 1
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.