Programozó versenyek

DEIK Regionális Programozó Csapatverseny, középiskolai kategória, 2013. december 1.

2013. december 1. 10:30 – 2013. december 1. 15:30

Dexternek segítség kell

Dexternek elege lett Dee Dee-ből, ezért úgy döntött, hogy lefoglalja őt egy játékkal. A játék, amit kiszemelt számára, könnyen játszható, viszont nehezen nyerhető, legalábbis Dee Dee-nek. Dexternek azonban nincs ideje erre a buta feladatra, ezért a te segítségedet kéri.

Lesz egy gomb, amit ha megnyomnak, a számítógép véletlenszerűen választ egy N számot, és az egész számok 1-től N-ig kiíródnak a képernyőre. Dee Dee kiválaszt közülük akárhány számot, majd utasítja a számítógépet, hogy vonjon ki belőlük egy általa (nem feltétlenül a képernyőről) választott pozitív számot. A cél az, hogy mindegyik számot kinullázza.

Ha például N = 3, akkor a képernyőn három szám jelenik meg: 1, 2, 3. Tegyük fel, hogy Dee Dee ekkor kiválasztja az 1-et és a 2-t, majd utasítja a számítógépet, hogy vonjon ki belőlük 1-et. A képernyőn így az alábbi számok lesznek: 0, 1, 3. Ezután kiválasztja az 1-et és a 3-at, majd ismét utasítja a gépet, hogy vonjon ki belőlük 1-et. A számok ekkor a következők: 0, 0, 2. Ezután kivon 2-t a 2-ből, és máris mindhárom szám 0 lett.

Dexter nem olyan buta, hogy ne tudná, hogy ez egy nagyon könnyű feladat, ezért egy csavart visz a játékba: minden N-re ad egy L lépéskorlátot, persze úgy, hogy L a lehető legkisebb olyan érték legyen, ahány lépésen belül még megnyerhető a játék. Dexternek azonban nincs annyi ideje, hogy kitalálja, hogyan kell meghatározni L-et az egyes N-ekhez, így téged kér meg, hogy írj egy kódot, amely bemenetként megkapja N-et, és kimenetként előállítja L-et.

A bemenet specifikációja

A bemenet számos sorból áll, amelyek mindegyike egy N-et tartalmaz (1 ≤ N ≤ 1 000 000 000). A bemenetet a fájl vége jel (EOF) zárja.

A kimenet specifikációja

Minden N-re egyetlen sort kell a kimenetre írni, amely L értékét tartalmazza.

Példa bemenet

  1. 1
  2. 2
  3. 3
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 1
  2. 2
  3. 2
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.