Programozó versenyek

Magas szintű programozási nyelvek 1, egyéni verseny, 2014. április 13.

2014. április 13. 10:15 – 2014. április 13. 15:15

Mentsük meg Setut!

Rahaduzzaman Setu, a Dhakai Egyetem Számítástudományi és Mérnöki Tanszékének hallgatója súlyos beteg: régóta szenved gyógyszerrezisztens tüdőgyulladásban. Mára a bal tüdeje menthetetlenül károsodott. Semmilyen gyógyszer nem enyhíti a fájdalmait. Sürgős lenne megoperálni a bal tüdejét, hogy a betegség ne terjedjen át a jobb tüdejére. Az egyik megoldás a bal tüdőlebeny eltávolítása, a másik a transzplantáció. Szegény családból származik, és már nem tudják tovább finanszírozni a kezelését. A transzplantáció 12 millió takás (bangladesi valuta) költsége miatt a család az eltávolító műtét mellett döntött, amely 3 millió takába kerül. Segítenünk kell nekik a pénz előteremtésében. De nem állhatunk meg az eltávolító műtéthez szükséges összegnél, a transzplantációra kell hajtanunk. Célunk, hogy a lehető legtöbb pénzt gyűjtsük össze a barátunk megsegítésére.

Ebben a feladatban egy olyan programot kell elkészítened, amely az adományokat tartja számon. Kezdetben az összeg 0, és kétféle művelet lehetséges:

  1. donate K” (100 ≤ K ≤ 105): az egyenleget meg kell növelni K-val.
  2. report”: ki kell írni az aktuális egyenleget.

A bemenet specifikációja

A bemenet első sora T-t (1 ≤ T ≤ 100), a műveletek számát tartalmazza. A következő T sor mindegyikében egy-egy művelet leírása található a fentieknek megfelelően.

A kimenet specifikációja

Minden „report” művelet esetén a kimenetre kell írni egy sorban az egyenleg aktuális értékét.

Példa bemenet

  1. 4
  2. donate 1000
  3. report
  4. donate 500
  5. report
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 1000
  2. 1500
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.