Programozó versenyek

Magas szintű programozási nyelvek 1, egyéni verseny, 2015. április 12.

2015. április 12. 10:00 – 2015. április 12. 15:00

Feynman

Richard Phillips Feynman egy híres amerikai fizikus volt, aki megkapta a fizikai Nobel-díjat. Elméleti fizikával foglalkozott, a kvantumszámítás úttőrője volt. Tíz hónapig élt Dél-Amerikában, ahol előadásokat tartott, és élvezte a trópusi életet. Ismert még a „Bizonyára viccel, Mr. Feynman!” és a „Mit érdekel, mit gondolnak mások?” című könyveiről is, amelyekben néhány Egyenlítő alatti kalandjáról is ír.

Élete végéig rabja volt a különböző rejtvények, zárak és kódok megfejtésének és készítésének. Nemrég egy idős dél-amerikai farmer, aki 1949-ben vendégül látta az ifjú fizikust, talált néhány iratot és feljegyzést, amelyek vélhetően Feynmanéi voltak. A mezonokról és az elektromágnesességről szóló jegyzetek között volt egy fecni is egy egyszerű rejtvénnyel: „Hány különböző négyzet található egy N×N négyzetből álló rácson?”

Ugyanezen a fecnin volt egy ábra is, amely alább látható, és amely megmutatja, hogy N=2 esetén a válasz 5.

A bemenet specifikációja

A bemenet számos tesztesetet tartalmaz. Minden teszteset egy sorból áll, amelyben egyetlen N egész szám szerepel: a rács oldalain lévő négyzetek száma (1 ≤ N ≤ 100). A bemenet végét egy olyan sor jelzi, amely egyetlen 0-t tartalmaz.

A kimenet specifikációja

Minden tesztesetre egyetlen sort kell a kimenetre írni, amely a tesztesetben megadott méretű rácson található különböző négyzetek számát tartalmazza.

Példa bemenet

  1. 2
  2. 1
  3. 8
  4. 0
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 5
  2. 1
  3. 204
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.