Programozó versenyek

Magas szintű programozási nyelvek 1, 2015. április 13., H12 ZH

2015. április 13. 12:05 – 2015. április 13. 13:45

Olvasni öröm!

A hallgatók minden szemeszter elején nagy örömmel kezdik olvasgatni az ajánlott olvasmányok végeláthatatlan sorát. A félév során persze lassul a tempó, sőt, sokszor előfordul, hogy egy-egy hallgató már azt sem tudja, hol is tart az olvasásban. Ezért aztán a következőre kéri önt az egyik hallgató: írjon egy programot, amely a standard bemenetről ajánlott olvasmányok adatait olvassa be soronként, összesen legfeljebb 20-at! Egy sor felépítése a következő:

olvasmány_címe/elolvasott_oldalak_száma/összes_oldalszám

Az olvasmány_címe egy legfeljebb 50 karakter hosszú, csak angol betűket, számjegyeket, kötőjelet (mínuszjelet), vesszőt és szóköz karaktert tartalmazó egyedi sztring. Az elolvasott_oldalak_száma és az összes_oldalszám két pozitív egész szám, melyek közül az első nem nagyobb a másodiknál, és egyik érték sem haladja meg a 600-at. Az adatokat a sorban egy-egy osztásjel (perjel) karakter választja el egymástól.

A program rendezze csökkenő sorrendbe az olvasmányokat az elolvasott és az összes oldalszám aránya szerint, és írja a standard kimenetre az olvasmányok címeinek rendezett listáját! Ha több olvasmánynál is megegyezne az arányszám, akkor őket az olvasmány címe szerint lexikografikusan növekvő sorrendben jelenítse meg a program a kimeneten!

Példa bemenet

  1. Operacios rendszerek/10/20
  2. Adatszerkezetek es algoritmusok/200/500
  3. Magas szintu programozasi nyelvek 1/150/300
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. Magas szintu programozasi nyelvek 1
  2. Operacios rendszerek
  3. Adatszerkezetek es algoritmusok
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.