Programozó versenyek

Magas szintű programozási nyelvek 1, 2015. május 20., Sz10 ZH

2015. május 20. 10:05 – 2015. május 20. 11:50

Bevásárlócetli

Írjon programot, amely az első parancssori argumentumaként megadott szöveges állományból állományvégjelig soronként egy-egy bevásárlócetli adatait olvassa be! A bevásárlócetlik azt tartalmazzák, hogy melyik áruházból milyen árucikkeket kell beszerezni, és ezekért összességében hány fabatkát kell fizetni. Egy sor felépítése a következő:

áruház_neve;árucikk_neve[;árucikk_neve]…;ár

Az áruház_neve egy legfeljebb 30 karakter hosszú, csak angol betűket, kötőjelet (mínuszjelet) és szóköz karaktert tartalmazó sztring. Az árucikk_neve egy legfeljebb 25 karakter hosszú, csak angol betűket, decimális számjegyeket, kötőjelet (mínuszjelet) és szóköz karaktert tartalmazó sztring. Az ár egy pozitív egész szám, értéke kisebb 231-nél. Az adatokat a sorban egy-egy pontosvessző karakter választja el egymástól.

A program határozza meg és írja a standard kimenet első sorába azt, hogy hány olyan bevásárlócetli szerepel az állományban, amely tartalmazza a „tej” árucikket (nem a „tejfol” és nem is a „tejbegriz” árucikkeket)! A további sorokba azoknak az áruházaknak a nevét írja ki az állományban való előfordulásuk sorrendjében, soronként egyet-egyet, ahonnan a „tej” árucikket be kell szerezni!

Példa bemenet

  1. Tesco;alma;korte;dio;banan;2300
  2. Auchan;kenyer;kifli;zsemle;400
  3. Aldi;tej;tejfol;sajt;vaj;Turo Rudi;3400
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 1
  2. Aldi
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.