Programozó versenyek

Magas szintű programozási nyelvek 1, 2015. május 27., Sz8 ZH

2015. május 27. 8:05 – 2015. május 27. 11:35

Marco Polo utazása

Marco Polo, a híres utazó szerette volna keresztül-kasul bejárni Kubiláj kán birodalmát. El is határozta, hogy ezúttal olyan útvonalat választ, amelyik nagyjából északkeleti irányban szeli át a nagy keleti birodalmat. Összeállított egy listát, amelyen az érintett városok darabszáma, valamint a nevük (szóközt nem, csak az angol ábécé betűit tartalmazó, legfeljebb 20 karakter hosszúságú karaktersorozatok) és a koordinátáik szerepelnek.

Írjon programot, amely megvizsgálja, hogy a Marco Polo által összeállított listán valóban egymást északkeleti irányban követő városok szerepelnek-e! Marco Polo térképén egy város akkor van északkeletre egy másiktól, ha mindkét koordinátája nagyobb a másikénál.

A bemenet első sora pontosan egy darab pozitív egész számot (N) tartalmaz, ami az érinteni kívánt városok darabszáma. A következő N sor mindegyikében egy-egy városnév és egy egészek alkotta koordinátapár található a példa bemenet formátumában megadva. Ha az N darab város végigjárható folyamatosan északkeleti irányban haladva, a programja a „YES”, egyébként a „NO” szöveget írja a kimenetre!

Példa bemenet

  1. 3
  2. Hanzhong:32:107
  3. Hszian:34:108
  4. Taiyuan:37:112
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. YES
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.