Programozó versenyek

Magas szintű programozási nyelvek 1, 2015. május 27., Sz8 ZH

2015. május 27. 8:05 – 2015. május 27. 11:35

Színes országzászlók

Írjon programot, amely az első parancssori argumentumaként megadott szöveges állományból állományvégjelig soronként egy-egy ország zászlójára vonatkozó adatokat olvas be! Az egyes zászlóknál azt tartjuk nyilván, hogy milyen színek alkotják, illetve azt, hogy mekkora a mérete. Egy sor felépítése a következő:

országnév:szín[:szín]…:szélesség:magasság

Az országnév egy legfeljebb 45 karakter hosszú, csak angol betűket, kötőjelet (mínuszjelet) és szóköz karaktert tartalmazó sztring. A szín egy legfeljebb 20 karakter hosszú, csak angol betűket tartalmazó sztring. A szélesség és a magasság egy-egy pozitív egész szám, amely azt jelzi, hogy mekkora annak a téglalap alakú keretnek a mérete, amelybe az ország hivatalos (méretű) zászlaja belefoglalható, gondolván a kör, háromszög és egyéb alakú zászlókra is. Az adatokat a sorban egy-egy kettőspont karakter választja el egymástól.

A program határozza meg és írja a standard kimenet első sorába azt, hogy hány olyan ország szerepel a listában, amelynek a zászlajában van olyan szín, amely pontosan öt karakterrel leírható! A további sorokba ezek közül az országok közül azoknak a nevét írja ki a program az állományban való előfordulásuk sorrendjében, amelyek a lehető legtöbb színt tartalmazzák!

Példa bemenet

  1. Magyarorszag:piros:feher:zold:300:200
  2. Mauritius:piros:kek:sarga:zold:299:201
  3. Monaco:piros:feher:300:200
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 3
  2. Mauritius
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.