Programozó versenyek

Magas szintű programozási nyelvek 2, 2015. október 26., H16 ZH

2015. október 26. 16:05 – 2015. október 26. 17:40

Igazodás

Az általános iskolai testnevelésórán a tornatanár nagyság szerint csökkenő sorrendbe állítja a nebulókat. A sor elején áll a legmagasabb gyerek, a sor végén a legkisebb. A sor elején álló gyerek kivételével a többieket megkéri, hogy mindegyikük jegyezze meg az előtte álló társa nevét (a gyerekek nevei szerencsére különböznek egymástól), hogy legközelebb könnyedén be tudjanak állni a sorba.

Írjon programot, amely a standard bemenet első sorából beolvas egy egész számot (n-et), ami a tornasorban álló gyerekek számát határozza meg, a tornasor legelején álló gyerek nevét és magasságát, valamint egy újabb nevet (ami akár meg is egyezhet az előzővel, a későbbi hivatkozás kedvéért jelöljük most X-szel)! Ezt a négy adatot egy-egy pontosvessző választja el egymástól. A következő n – 1 sorban a tornasorban álló gyerekek adatai találhatók az alábbi formában:

név;előtte

A program írja a standard kimenetre az X nevű gyerek magasságát, ha feltételezzük, hogy a tornasorban minden gyerek pontosan 1 cm-rel alacsonyabb az előtte állónál!

Példa bemenet

  1. 5;Péter;180;Gábor
  2. Gábor;József
  3. Samu;Barnabás
  4. József;Péter
  5. Barnabás;Gábor
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 178
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.