Programozó versenyek

Magas szintű programozási nyelvek 2, 2015. október 26., H18 ZH

2015. október 26. 18:05 – 2015. október 26. 19:40

Fejesek 1

Írjon programot, amely a standard bemenetről beolvas egy egész számot (n-et), majd a következő n sorból soronként egy-egy labdarúgócsapat góllövési statisztikáját! A csapatokról a következő információk szerepelnek a sorokban:

név;összgól;szabadrúgás;büntető

Egy csapat háromféle módon szerezhet gólt: akcióból, szabadrúgásból és büntetőből. Az akciógólok száma nem szerepel az adatok között, de az előző mondat alapján kiszámítható az ott szereplő adatokból. Az akciógólok és szabadrúgások egy részét nem lábbal, hanem fejjel továbbítják a játékosok a kapuba, ezeket a találatokat a továbbiakban fejeseknek nevezzük (a büntetőket mindig lábbal értékesítik). Feltételezhetjük, hogy minden csapat az akciógóljainak pontosan a 20, a szabadrúgásgóljainak pontosan a 40 százalékát fejesből szerezte.

A program írja a standard kimenetre a csapatok nevét, valamint azt, hogy az egyes csapatok hány fejesgólt szereztek a statisztikájuk alapján! A kiírás során használja a példa kimenetnél látható formátumot! A csapatok adatait a fejesgólok száma szerint csökkenő sorrendben jelenítse meg, soronként egyet-egyet! Ha két csapatnál is azonos lenne a fejesgólok száma, akkor az a csapat szerepeljen előrébb, amelyik összességében több gólt szerzett; ha az összgólok száma is megegyezne, akkor az értékesített büntetők száma szerint növekvőleg írja őket a kimenetre; ha pedig ez is azonos lenne, akkor a csapatok neve szerint lexikografikus sorrendben jelenítse meg őket!

Példa bemenet

  1. 3
  2. Falábú Futball Club;28;10;3
  3. Lábatlan Sport Egyesület;26;5;6
  4. Kacsaláb Torna Klub;25;15;10
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. Falábú Futball Club: 7
  2. Kacsaláb Torna Klub: 6
  3. Lábatlan Sport Egyesület: 5
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.