Programozó versenyek

Magas szintű programozási nyelvek 2, 2016. május 24., K8 ZH

2016. május 24. 8:05 – 2016. május 24. 9:55

Oroszlánüvöltés (C#)

Írjon programot, amelynek első parancssori argumentuma egy szöveges állomány neve! A szöveges állomány egy vadállatok hangjait rögzítő rendszer napi adatainak blokkjait tartalmazza. A blokkokban soronként egy-egy hangrögzítő állomás két jellemzőjét tároljuk: az állomások nevét és a hangrögzítések pillanataiban beazonosított élőlények (legtöbbször kisebb-nagyobb állatok) azonosítóit, egymástól egy ':' (kettőspont) karakterrel elválasztva:

állomásazonosító:megfigyelések_sztringje

A rendszert úgy konstruálták, hogy az állomások a méréseket mindig azonos időpillanatban, egymással öszehangolva végzik, így a hangrögzítések darabszáma egy blokkon belül minden állomásnál azonos. Az adott pillanatban felismert állatot egy betű jelzi a megfigyeléseket leíró sztringben. A különböző állatokat az angol ábécé különböző nagybetűi jelölik, az oroszlánt például az 'O' (nagy O) betű. Azokat a pillanatokat, amikor egy hangrögzítő állomás nem ismerte fel a megfigyelt állatot, a sztringben egy '.' (pont) karakter jelzi. A blokkok végét egy olyan sor jelzi, amelyben kizárólag csak az „END” szó szerepel.

A program minden blokk esetén határozza meg és írja a standard kimenetre külön sorban, hogy a nap folyamán hány olyan pillanat volt, amikor egy oroszlán akkorát üvöltött, hogy azt mindegyik hangrögzítő állomás be tudta azonosítani!

Példa állomány (sample.txt)

  1. 1:A...BO..A.
  2. 1999:.O...O.B.A
  3. 2016:.O..OOA...
  4. END
  5. A:OABOO..OOOA.
  6. Cs:O..OOB.OO.AB
  7. Dzs:OB.BO.AOOOA.
  8. Z:O..AO..OOOAB
  9. END
letöltés szöveges állományként

Parancssori argumentumok

  1. sample.txt
letöltés szöveges állományként

A futtatás eredménye a standard kimeneten

  1. 1
  2. 4
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.