Programozó versenyek

Magas szintű programozási nyelvek 2, 2017. január 3., K14 ZH

2017. január 3. 14:10 – 2017. január 3. 16:00

Stop (C#)

Autóval átszelni Európát? Merész gondolat, de nem lehetetlen. Különösen nem akkor, ha nem az ember saját autójáról van szó. Hanem valaki máséról, akit megkérünk, hogy vigyen el minket hosszabb-rövidebb szakaszokon magával, ha már éppen úgyis egyfelé tart az utunk. Az alábbi feladat ezt a problémát boncolgatja.

Az ön feladata, hogy kimutatást készítsen arról, hogy egészen pontosan kik voltak azok, akik olyan autóval közlekedtek, amellyel a legtöbben utaztak. Ehhez a rendelkezésére áll egy szöveges állomány, amelynek a nevét a programja első parancssori argumentumként fogja megkapni, és amelynek sorai a következőképpen épülnek fel:

utazó_neve:rendszám->honnan--hova[;rendszám->honnan--hova]…

Sem az utazók nevei, sem a kiindulóhelyek és célhelyek nem tartalmaznak kettőspont vagy pontosvessző karaktert, és nem tartalmazzák sem a --, sem pedig a -> többkarakteres szimbólumot, ezek az utazók neveinek, a rendszámoknak, illetve a kiindulási és célhelyeknek az elválasztására szolgálnak. Feltételezhetjük, hogy az utazók nevei egyediek, továbbá egyetlen utazó sem utazott ugyanazzal a járművel egynél többször.

A program írja a standard kimenetre lexikografikusan növekvő sorrendben azoknak az autóknak a rendszámait, amelyeket a legtöbb utazó vett igénybe az utazások során! Minden rendszámot követően, attól egy kettőspont és egy szóköz karakterrel elválasztva szerepeljen ott azoknak az utazóknak a neve is, akik utaztak az adott járművel! Ha egy járművel egynél több ember is utazott volna, akkor ezeknek az utazóknak a nevét lexikografikusan növekvő sorrendben, egymástól egy vessző és egy szóköz karakterrel elválasztva írja a standard kimenetre! Ügyeljen rá, hogy a sorok végén ne álljon semmilyen felesleges karakter (se szóköz, se vessző, se ezek kombinációja)!

Példa állomány (sample.txt)

  1. Janos:CXK-962->Debrecen--Budapest;FGZ-319->Budapest--Barcelona
  2. Peter:FGZ-319->Munchen--Frankfurt
  3. Vivien:KLM-854->Budapest--Becs;CXK-962->Becs--Budapest
letöltés szöveges állományként

Parancssori argumentumok

  1. sample.txt
letöltés szöveges állományként

A futtatás eredménye a standard kimeneten

  1. CXK-962: Janos, Vivien
  2. FGZ-319: Janos, Peter
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.