Programozó versenyek

Magas szintű programozási nyelvek 2, 2017. április 4., K14 ZH

2017. április 4. 14:00 – 2017. április 4. 15:50

Angol–magyar szótár 1

Az angolórákon minden alkalommal új szavakat tanulnak a diákok. Az új szavak darabszámát (N-et) a standard bemenet első sora tartalmazza. A következő N sor mindegyike az alábbi formában tartalmazza a megtanulandó angol szavakat és magyar megfelelőiket:

angol_szó:magyar_szó

Az angol_szó és a magyar_szó minden esetben tetszőleges, betű karaktereket tartalmazó sztring lehet, amely nem tartalmaz szóköz és kettőspont karaktereket. A kettőspont karakter kizárólag az angol és a magyar szó elválasztására szolgál.

Gyakran előfordul, hogy egy angol szónak több magyar megfelelője is van, illetve fordítva: hogy egy magyar szót többféle szóval is ki lehet fejezni angolul. Például a take angol szó magyarul vesz, visz és fog értelemben is használható, vagy a magyar galamb szót angolul dove-nak és pigeon-nak is mondhatjuk. Ha ilyen szavak szerepelnének a felsorolásban, akkor természetesen minden egyes jelentés külön-külön, önálló sorban szerepel.

Készítsen egy olyan programot, amely a standard bemenetről beolvassa a megtanulandó szavakat, majd meghatározza és a standard kimenetre írja azt, hogy hány különböző angol és hány különböző magyar szó szerepel a felsorolásban! Ezt a két számot két külön sorba írja a kimenetre, az első sorba a különböző angol szavak számát, a másodikba pedig a különböző magyar szavakét!

Példa bemenet

  1. 5
  2. take:visz
  3. dove:galamb
  4. take:vesz
  5. pigeon:galamb
  6. take:fog
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 3
  2. 4
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.