Programozó versenyek

Magas szintű programozási nyelvek 2, 2017. november 7., K16 ZH

2017. november 7. 16:10 – 2017. november 7. 17:50

Kígyót-békát kiáltani (Java)

O. Nagy Gábor Magyar szólások és közmondások című könyve szerint az, hogy az ember kígyót-békát kiált valakire, azt jelenti, hogy minden rosszat ráfog az illetőre, aljasul rágalmazza őt. Persze, hogy mennyire aljasul történik a rágalmazás, nagyban függ attól, hogy hány kígyót és békát kiált az ember valakire. Ezt bizonyos esetekben nem is olyan egyszerű meghatározni.

A feladata, hogy írjon egy programot, amely a standard bemenet soraiból nemnegatív egész számpárokat olvas állományvégjelig (EOF-ig)! A két számot (n-et és m-et) egy soron belül pontosan egy szóköz karakter választja el egymástól. A két szám közül n azt adja meg, hogy összesen hány fejük volt a kiáltás során említett kígyóknak és békáknak, míg m azt jelzi, hogy összesen hány lábuk volt ugyanezeknek a jószágoknak. A programja minden bemeneti sor esetén írja a standard kimenetre a kígyók és békák számát (egész számként), ebben a sorrendben, egymástól ugyancsak egyetlen szóköz karakterrel elválasztva!

Amennyiben még nem látott kígyót vagy békát, eláruljuk, hogy a kígyók fejenként egy fejjel lábatlankodnak körülöttünk, míg a békák ugyancsak egy fejjel, viszont négy lábbal teszik ugyanezt. Feltételezheti, hogy a feladatban makkegészséges, sem genetikailag, sem egyéb módon nem módosított kígyók és békák adatai szerepelnek.

Példa bemenet

  1. 10 32
  2. 7 16
  3. 19 20
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 2 8
  2. 3 4
  3. 14 5
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.