Programozó versenyek

DEIK Regionális Programozó Csapatverseny, középiskolai kategória, 2017. december 3.

2017. december 3. 10:10 – 2017. december 3. 15:10

I — Házifeladat-írás

Ignatius épp most érkezett vissza az iskolába a 30. ACM ICPC programozó versenyről, és rengeteg házi feladat vár rá. Mindegyik tanár adott neki egy határidőt a házi feladat benyújtására. Ha Ignatius valamely tárgyból a határidő után adja be a házi feladatot, a tanár minden késedelmes nap után le fog vonni 1 pontot a vizsgapontszámából. Ahogy azzal bizonyára tisztában vagy, a házifeladat-írás mindig hosszú időt vesz igénybe. Ignatius ezért arra kér, hogy segíts neki meghatározni a házi feladatai megírásának egy olyan sorrendjét, amely a lehető legkevesebb pontlevonást eredményezi.

A bemenet specifikációja

A bemenet számos tesztesetet tartalmaz. A bemenet első sorában egyetlen T egész szám szerepel, amely a tesztesetek számát adja meg. Ezt T teszteset leírása követi. Minden teszteset egy N pozitív egész számmal, a házi feladatok számával kezdődik (1 ≤ N ≤ 15). A következő N sor mindegyike egy S sztringet, egy D egész számot és egy C egész számot tartalmaz. S a tantárgy legfeljebb 100 karakter hosszúságú nevét, D a tantárgy házi feladatának napokban mért határidejét, C pedig a tantárgy házi feladatának megírásához szükséges napok számát adja meg.

Megjegyzés: A tantárgynevek ábécérendben lesznek megadva, így egyszerűbben megoldható a feladat.

A kimenet specifikációja

Minden tesztesetre először a pontlevonások összegének legkisebb értékét kell a kimenetre írni, majd soronként egy tantárgynevet a megfelelő sorrendben. Ha több megfelelő rendezettség is lenne, akkor az ábécérend szerinti elsőt kell megadni.

Példa bemenet

  1. 2
  2. 3
  3. Computer 3 3
  4. English 20 1
  5. Math 3 2
  6. 3
  7. Computer 3 3
  8. English 6 3
  9. Math 6 3
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 2
  2. Computer
  3. Math
  4. English
  5. 3
  6. Computer
  7. English
  8. Math
letöltés szöveges állományként

Segítség

A második tesztesetben mind a Computer→English→Math, mind a Computer→Math→English sorrend összesen 3 pont levonását eredményezi. Mivel az „English” szó előbb jelenik meg a bemeneten, mint a „Math” szó, ezért az első sorrendet választjuk. Ez eredményezi ugyanis az ábécérend szerinti első rendezettséget.

Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.