Programozó versenyek

DEIK Regionális Programozó Csapatverseny, nyílt kategória, 2017. december 3.

2017. december 3. 10:10 – 2017. december 3. 15:10

J — Munkaállomások kiosztása


A képet a NASA készítette

Penelope egy nemrég kiépített szuperszámítógép adminisztrátori csapatának a tagja. A feladata, hogy kiossza a munkaállomásokat azoknak a kutatóknak, akik a számításaikat szeretnék lefuttatni a szuperszámítógépen.

Penelope meglehetősen lusta: nem szereti feloldani a gépek zárolását az érkező kutatóknak. Bár a gépeket távolról, az íróasztaláról is fel tudja oldani, úgy érzi, ez az alantas feladat nem felel meg a képesítésének. Ha úgy döntene, hogy figyelmen kívül hagyja a biztonsági előírásokat, akkor egyszerűen megkérhetné a kutatókat, hogy ne zárják le a munkaállomásukat a munkájuk végeztével, és akkor az újonnan érkező kutatókat olyan munkaállomásokhoz rendelhetné, amelyek már nincsenek használatban, de még nincsenek zárolva. Ezzel a módszerrel minden munkaállomást csak az első azt használó kutató számára kellene feloldania, és ez nagy előrelépést jelentene Penelope számára.

Sajnos azonban a nem használt munkaállomások automatikusan lezárják magukat, ha nem használják őket több, mint m percen keresztül. Miután egy munkaállomás lezárja magát, Penelopénak újra fel kell azt oldania a következő azt használó kutató számára. Ha adott az érkező és távozó kutatók pontos időbeosztása, meg tudnád-e mondani Penelopénak, hogy hány feloldástól szabadulhat meg, ha megkéri a kutatókat, hogy ne zárják le a munkaállomásukat távozáskor, és ha az érkező kutatóknak optimálisan osztja ki a munkaállomásokat? Feltételezheted, hogy mindig rendelkezésre áll elegendő számú munkaállomás.

A bemenet specifikációja

A bemenet az alábbi sorokból áll:

  • az első sorban két egész szám, n és m szerepel (1 ≤ n ≤ 300 000, 1 ≤ m ≤ 108), ahol n a kutatók száma, m pedig az a percben mért idő, amennyi inaktivitás után a munkaállomások lezárják magukat;
  • a következő n sor mindegyike két egész számot tartalmaz: a-t és s-et (1 ≤ as ≤ 108), amelyek egy olyan kutatót adnak meg, aki a perc után érkezik és pontosan s percig marad.

A kimenet specifikációja

A kimenetre egyetlen egész számot kell kiírni, amely megadja, hogy Penelope maximálisan hány feloldástól tudja megszabadítani magát.

1. példa bemenet

  1. 3 5
  2. 1 5
  3. 6 3
  4. 14 6
letöltés szöveges állományként

Az 1. példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 2
letöltés szöveges állományként

2. példa bemenet

  1. 5 10
  2. 2 6
  3. 1 2
  4. 17 7
  5. 3 9
  6. 15 6
letöltés szöveges állományként

A 2. példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 3
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.