Programozó versenyek

Magas szintű programozási nyelvek 2, 2018. március 21., Sz18 ZH

2018. március 21. 18:00 – 2018. március 21. 19:50

Repülőterek (C#)

Gyakran előfordul, hogy több órát kell csatlakozásra várnunk egy repülőút során. Az ilyen időszak egy átlagos ember számára idegtépő tud lenni, nem úgy egy repülőfotós, avagy planespotter számára. Ők gyakran utaznak csak azért, hogy repülőket fotózzanak, így az utazásuk tervezése során kimondottan keresik azokat a forgalmas reptereket, ahol minél több repülőgépet tudnak megörökíteni egy-egy átszállás során.

Írjon programot, amely a standard bemenet első sorából beolvas egy egész számot (n-et), amely a további feldolgozandó sorok (és repterek) darabszámát adja meg! A következő n sor mindegyikének a felépítése a következő:

reptér_neve;város;futópályák_száma;átszállás_hossza

A reptér_neve és a város a reptér, valamint a város nevét tartalmazó sztringek, a futópályák_száma a reptér le- és felszálláshoz használt futópályáinak (egész) számát, az átszállás_hossza pedig az átszállással tölthető idő hosszát (percben kifejezve) tartalmazza.

A programja rendezze a beolvasott repterek adatait a futópályák száma szerint csökkenő sorrendbe! Ha több azonos számú futópályával rendelkező reptér lenne a listában, akkor őket az átszállással tölthető idő szerint rendezze csökkenő sorrendbe! Ha ezek alapján sem tudna különbséget tenni két reptér között, akkor őket a nevük szerint rendezze lexikografikus sorrendbe! Feltételezheti, hogy nincs két egyforma nevű reptér.

A repterek adatait (név, város és az átszállással töltött idő) a példa kimenetben látható formában írja a standard kimenetre!

Példa bemenet

  1. 4
  2. Zürich Kloten;Zürich;3;360
  3. London Heathrow;London;2;240
  4. Istanbul Atatürk;Isztambul;3;120
  5. Barcelona El Prat;Barcelona;3;150
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. Zürich Kloten (Zürich): 360
  2. Barcelona El Prat (Barcelona): 150
  3. Istanbul Atatürk (Isztambul): 120
  4. London Heathrow (London): 240
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.