Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2018. december 6., Cs8 ZH

2018. december 6. 8:05 – 2018. december 6. 9:50

Mikulás-napi sürgés-forgás

A Mikulásnak december 6-án igencsak sok a dolga. Hajnalok hajnalán útra kell, hogy ajándékot vigyen a gyerekeknek, akik jól viselkedtek az év folyamán. De elgondolkodott-e már valaki azon, hogy honnan tudja a Mikulás, hogy hova milyen ajándékot vigyen? Nos, az az igazság, hogy van neki egy listája, amely a szükséges adatokat tartalmazza. Ennek a listának a sorai a következőképpen néznek ki:

gyerek_neve;utcanév;házszám;ajándék[,ajándék]…

A gyerek_neve, az utcanév és az ajándék sztringek, a házszám egy pozitív egész szám. Ha egy megadott címen több jó gyereknek is visz ajándékot a Mikulás, akkor az adott utcanév és házszám többször is megjelenik a listában, pontosan annyiszor, ahány jó gyerek az adott címen lakik. A sor pontosan három darab pontosvessző karaktert tartalmaz, vessző karakter pedig nem szerepel az ajándékok megnevezéseiben.

Az ön feladata egy olyan program megírása, amely a standard bemenet soraiból beolvassa a fent megadott formában érkező adatokat, és a standard kimenetre írja a példa kimenetben megadott formában azt, hogy az egyes címekre összesen hány darab ajándékot kell szállítania a Mikulásnak. A programja a címeket az utcanevek lexikografikusan növekvő sorrendjében írja a kimenetre! Ha egy utcában több címre is visz ajándékot a Mikulás, akkor az azonos utcában lévő címek a házszámok növekvő sorrendjében szerepeljenek a standard kimeneten!

Példa bemenet

  1. Petike;Bartok Bela ut;7;cukor,dio,mogyoro
  2. Janika;Vag utca;35;narancs,banan
  3. Renike;Bartok Bela ut;7;mogyoro,narancs
  4. Ilcsike;Vag utca;9;alma
  5. Lajoska;Vag utca;26;alma,dio,mogyoro,narancs
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. Bartok Bela ut 7.: 5 ajandek
  2. Vag utca 9.: 1 ajandek
  3. Vag utca 26.: 4 ajandek
  4. Vag utca 35.: 2 ajandek
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.