Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2018. december 6., Cs8 ZH

2018. december 6. 8:05 – 2018. december 6. 9:50

Mikulás-napi bevásárlás

A Mikulásnak december 6-án igencsak sok a dolga. Hajnalok hajnalán útra kell, hogy ajándékot vigyen a gyerekeknek, akik jól viselkedtek az év folyamán. De elgondolkodott-e már valaki azon, hogy honnan tudja azt a Mikulás, hogy az egyes ajándékokból mennyit kell beszereznie az ajándékosztás előtt? Nos, az az igazság, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat a számára. Nem úgy, mint önnek, aki tudja, hogy milyen adatokból dolgozik a Mikulás!

A gyerekeknek szánt ajándékok listájának a sorai a következőképpen néznek ki:

gyerek_neve;utcanév;házszám;ajándék[,ajándék]…

A gyerek_neve, az utcanév és az ajándék sztringek, a házszám egy pozitív egész szám. Ha egy megadott címen több jó gyereknek is visz ajándékot a Mikulás, akkor az adott utcanév és házszám többször is megjelenik a listában, pontosan annyiszor, ahány jó gyerek az adott címen lakik. A sor pontosan három darab pontosvessző karaktert tartalmaz, vessző karakter pedig nem szerepel az ajándékok megnevezéseiben.

Az ön feladata egy olyan program megírása, amely a standard bemenet soraiból beolvassa a fent megadott formában érkező adatokat, és a standard kimenetre írja a példa kimenetben megadott formában azt, hogy az egyes ajándékokból mennyit kell beszereznie a Mikulásnak. A programja az ajándékok nevének lexikografikusan növekvő sorrendjében jelenítse meg az információkat a kimeneten!

Példa bemenet

  1. Petike;Vag utca;9;dio,alma,mogyoro
  2. Petracska;Vag utca;10;banan,narancs
  3. Pistike;Vag utca;9;alma,mogyoro,narancs
  4. Lilianna;Szotyori utca;30;mogyoro,banan
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. alma: 2 darab
  2. banan: 2 darab
  3. dio: 1 darab
  4. mogyoro: 3 darab
  5. narancs: 2 darab
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.