Programozó versenyek

DEIK Regionális Programozó Csapatverseny, egyetemi/főiskolai kategória, 2018. december 9.

2018. december 9. 10:20 – 2018. december 9. 15:20

H — Kocka

A Bináris Kaszinó vezetője szeretné ellenőrzése alatt tartani a kaszinójában zajló játékokat. Különösen igaz ez a kockajátékok esetében, mert az emberek időnként csalással próbálnak meg győzelmet elérni úgy, hogy manipulálják a kockákat, akár még a dobás után is. Hogy ezt elkerüljék, felszereltek egy kamerát, amellyel minden egyes kockajátékot nyomon követhetnek. A kockafelismerés azonban nem könnyű feladat, a kamera ráadásul hibás képeket is adhat, ami lehetetlenné teszi a felismerést.

Rendelkezésünkre állnak egy kamera által több kockáról készített raszteres képadatok. A feladatod, hogy írj egy programot, amely meghatározza egy képen látható kocka felső lapján lévő értéket, vagy felismeri, hogy a kép hibás. A kép úgy van transzformálva, hogy a kocka felső lapjának élei párhuzamosak az x és az y tengelyekkel. Azt azonban nem tudjuk, hogy a felső lap négy lehetséges orientációja közül melyik látható a képen.

A bemenet specifikációja

A bemenet egy lefotózott kocka felső lapját írja le. Három sorból áll, amelyek mindegyike három karaktert tartalmaz. Mindegyik karakter vagy egy mélyedést reprezentáló 'o' betű, vagy egy sima felületű részt jelölő ':' karakter.

A kimenet specifikációja

A kimenetre egyetlen sort kell kiírni, amely vagy a kocka felső lapján lévő értéket tartalmazza, vagy az „unknown” szót, ha a kép hibás.

1. példa bemenet

  1. o:o
  2. :o:
  3. o:o
letöltés szöveges állományként

Az 1. példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 5
letöltés szöveges állományként

2. példa bemenet

  1. ::o
  2. :o:
  3. o::
letöltés szöveges állományként

A 2. példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 3
letöltés szöveges állományként

3. példa bemenet

  1. ooo
  2. :::
  3. o:o
letöltés szöveges állományként

A 3. példa bemenethez tartozó kimenet

  1. unknown
letöltés szöveges állományként

Eredeti feladat

Czech Technical University Open Contest 2018

Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.