Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2019. november 13., Sz16 ZH

2019. november 13. 16:05 – 2019. november 13. 17:50

Erdei lemmingek

A nemzetközi állatmentő program kiemelt fontosságú tevékenység az állatkertek életében: ezzel próbálják meg fenntartani a fajok genetikai állományának sokszínűségét. Ennek a feladatnak a megoldása közben átélheti az ezzel járó adminisztrációs munka minden szépségét.

A standard bemenet első sora egy pozitív egész számot tartalmaz, jelölje ezt a számot N! A következő N sorban állatkertek nevei és az ott tartott erdei lemmingek (Myopus schisticolor) száma olvasható

állatkert_neve:lemmingek_száma

A bemenet következő sora egy újabb egész számot tartalmaz, M-et. Az ezt követő M sorban a nemzetközi állatmentő program keretében tervezett tranzakciók leírásai szerepelnek

küldő_állatkert:fogadó_állatkert:lemmingek_száma

alakban, ahol a küldő_állatkert és a fogadó_állatkert egy-egy sztring, a lemmingek_száma pedig egy pozitív egész szám. Egy ilyen sor azt írja le, hogy a fogadó állatkert hány lemminget szeretne kapni a küldő állatkerttől. Ezek a tranzakciók csak akkor hajthatók végre, ha a küldő állatkert az összes igényelt példányt biztosítani tudja a fogadó állatkert számára.

A programja hajtsa végre az összes végrehajtható tranzakciót, abban a sorrendben, ahogyan azok a bemeneten érkeznek, majd írja a standard kimenetre az állatkertek lemmingállományát az állatkertek szerinti ábécérendben, lexikografikusan növekvő sorrendben! A kimenet pontos formátumát a példa kimenetben láthatja.

Példa bemenet

  1. 3
  2. Debrecen:3
  3. Budapest:12
  4. Szeged:2
  5. 4
  6. Budapest:Szeged:4
  7. Debrecen:Szeged:8
  8. Budapest:Debrecen:2
  9. Szeged:Debrecen:3
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. Budapest:6
  2. Debrecen:8
  3. Szeged:3
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.