Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2019. november 13., Sz16 ZH

2019. november 13. 16:05 – 2019. november 13. 17:50

Színes zászlók

Már kisgyerekként is rácsodálkozhattunk arra, milyen sokfélék az országok zászlói. Leginkább természetesen színeikben térnek el egymástól. Ebben a feladatban ez alapján kell feldolgoznia őket.

Írjon programot, amely a standard bemenet első sorából beolvas egy pozitív egész számot, N-et, majd a következő N sorból országok zászlóira vonatkozó adatokat, melyek

országnév:szín[,szín]…

formájúak. Az ország neve és a színek is sztringek. Egy ilyen sor azt írja le, hogy az adott ország zászlója milyen színeket tartalmaz.

A programjának ezután állományvégjelig (EOF-ig) soronként egy-egy színt kell beolvasnia, és minden beolvasott szín esetén a standard kimenetre kell írnia a színt, valamint ábécérendben, kexikografikusan növekvő sorrendben mindazoknak az országoknak a nevét, amelyeknek a zászlója tartalmazza a beolvasott színt. Ha olyan színt kell feldolgoznia, amely nem szerepel egyetlen felsorolt ország zászlószínei között sem, akkor ott a szín mögött ne soroljon fel egyetlen országot sem! A pontos formátumot lásd a példa kimenetben!

Példa bemenet

  1. 5
  2. Magyarorszag:piros,feher,zold
  3. Szlovakia:piros,feher,kek
  4. Romania:piros,sarga,kek
  5. Ukrajna:sarga,kek
  6. Ausztria:piros,feher
  7. feher
  8. lila
  9. piros
  10. sarga
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. feher:Ausztria,Magyarorszag,Szlovakia
  2. lila:
  3. piros:Ausztria,Magyarorszag,Romania,Szlovakia
  4. sarga:Romania,Ukrajna
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.