Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2019. december 16., H14 ZH

2019. december 16. 14:15 – 2019. december 16. 16:00

Piroska és az erdei állatok

Piroska, útban a nagymamája felé, vidáman szökdécselve haladt az erdei ösvényen. Nézelődött jobbra-balra, s menet közben feljegyezte a noteszébe, hogy milyen erdei állatokat látott. Mivel nem rendelkezett olyan alapos zoológiai ismeretekkel, mint nagybátyja, a vadász, csak azt tudta felírni minden egyes megfigyelt állatról, hogy az adott állat milyen színekben pompázott. Amikor megérkezett a nagymamához, együtt próbálták meg kitalálni, hogy mik lehettek a megfigyelt jószágok.

Írjon programot, amely a standard bemenet első sorából egy pozitív egész számot olvas be (N-et)! Ez a szám a nagymama által ismert állatok száma, melyeket a bemenet következő N sora ír le. Egy ilyen sor felépítése a következő:

állatfajta:szín[,szín]…

Az állatfajta és a színek mind sztringek, amelyek csak kisbetűket és szóköz karaktereket tartalmaznak. Egy adott állatfajta esetén a színek mind különbözőek. A megadott színek egyértelműen azonosítanak minden állatfajtát, azaz nincs két olyan különböző állatfajta, amelyet ugyanazok a színek jellemeznének.

A bemenet következő sora egy újabb pozitív egész számot tartalmaz (M-et). Ez a szám adja meg a Piroska által megfigyelt állatok számát. A következő M sorban a Piroska által megfigyelt állatok adatai következnek. Ezeknek a soroknak a formátuma a következő:

sorszám:szín[,szín]…

A sorszám egy pozitív egész szám, az első megfigyelt élőlénynél 1, majd minden további sorban az előzőnél 1-gyel nagyobb az értéke. A programja írja a standard kimenet soraiba a megfigyelt állat sorszámát és fajtáját a példa kimenetben megadott módon! Ha az állatot a megadott színek alapján nem lehet felismerni, akkor az adott sorba az „unknown” szöveget írja a programja!

Példa bemenet

  1. 5
  2. katicabogar:piros,fekete
  3. fekete parduc:fekete
  4. roka:voros,feher
  5. elefant:szurke
  6. tigris:feher,narancs,barna,fekete
  7. 4
  8. 1:fekete,piros
  9. 2:sarga
  10. 3:barna,fekete,feher,narancs
  11. 4:fekete
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 1:katicabogar
  2. 2:unknown
  3. 3:tigris
  4. 4:fekete parduc
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.