Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2020. október 6., K14 ZH

2020. október 6. 14:05 – 2020. október 6. 15:50

Panem et circenses!

„Kenyeret és cirkuszi játékokat!” — követelték az ókori rómaiak a frissen megválasztott császártól. Az ünneplés általában nem is maradt el: a cirkuszi játékok során gladiátorok tucatjai küzdöttek meg egymással a Colosseum porondján. A legnagyobb harcosokról ódákat zengtek az ókori költők, és annalesekben (évkönyvekben) is megörökítették a neveiket. Na meg persze azt is feljegyezték róluk, hogy egy-egy alkalommal hány ellenfelükkel végeztek a küzdelmek során. Az ön feladata ezeknek a feljegyzéseknek a feldolgozása.

Írjon programot, amely a standard bemenet első sorából beolvas egy pozitív egész számot, N-et, a feldolgozandó feljegyzések számát! A bemenet következő N sora

név:áldozatok_számaáldozatok_száma]…

alakú, ahol a név egy sztring, amely a gladiátor nevét jelzi, az áldozatok_száma pedig az egy napon legyőzött ellenfelek számát adja meg. Ha egy gladiátor több nap is szerepelt az amfiteátrumban, akkor több ilyen érték is szerepel a neve után.

A programja határozza meg és írja a standard kimenet első sorába azt, hogy hány nap szállt harcba az a gladiátor, amelyik a legtöbb napon vívott csatákat az ellenfeleivel! A programja azt is határozza meg, hogy összesen hány emberéletet követeltek a küzdelmek, ezt az értéket a kimenet második sorába nyomtassa ki! Ne felejtse el mindkét sort soremeléssel zárni!

Példa bemenet

  1. 4
  2. Spartacus:9 12 4
  3. Procerus:2 3 4 1 5
  4. Glaucus:8
  5. Rapax:17 3 10 10
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 5
  2. 88
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.