Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2020. november 23., H16 ZH

2020. november 23. 16:05 – 2020. november 23. 17:45

Séta az állatkertben

Az évnek a nyárra még kicsit emlékeztető, gyakran napos és még enyhe október végi-november eleji időszakát nevezi vénasszonyok nyarának a köznyelv. Mit is csinálhatna ilyenkor jobbat az ember, mint hogy ellátogasson a legközelebbi állatkertbe vagy vadasparkba, és az ott lakó vadak kaffogása, hörgése, ugatása, üvöltése és morgása közepette élvezze a melengető napsugarakat. A kényelmes séta közben persze van idő megismerkedni az állatokkal is.

Írjon programot, amely a standard bemenetről állományvégjelig (EOF-ig) a megtekintett állatok adatait olvassa be, soronként egyet-egyet, az alábbi formátumban:

név;fajta;kor;az_állatkertben_töltött_évek

A programja rendezze az állatkert lakóit kétféle szempont szerint, és írja ki a neveiket a standard kimenetre a példa kimenetben megadott formában!

Az első rendezés az állatok kora szerint történjen! Ha két vagy több állat is azonos korú lenne, akkor őket az állatkertben töltött éveik száma szerint csökkenő sorrendben írja a standard kimenetre! Amennyiben ez alapján sem lehetne különbséget tenni kettő vagy több állat között, akkor az ilyen állatokat neveik lexikografikusan növekvő sorrendjében jelenítse meg a kimeneten!

Másodjára az állatokat csoportosítsa fajták szerint, s a fajták megnevezése alapján lexikografikusan növekvő sorrendben írja ki őket a standard kimenetre! Ha valamelyik fajta állatból több is lenne az állatkertben, akkor ezeknek az állatoknak a nevét az állatkertben töltött éveik száma szerint csökkenő sorrendben nyomtassa ki! Ha mindezek alapján sem tudna különbséget tenni két vagy több állat között, akkor őket neveik alapján lexikografikusan csökkenő sorrendben írassa ki!

A két rendezett névsort pontosan egy üres sor válassza el egymástól!

Példa bemenet

  1. Pajti;lo;5;3
  2. Simba;oroszlan;8;7
  3. Mufasa;oroszlan;8;4
  4. Kincsem;lo;4;4
  5. Charlie;majom;5;3
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. Kincsem
  2. Charlie
  3. Pajti
  4. Simba
  5. Mufasa
  6. Kincsem
  7. Pajti
  8. Charlie
  9. Simba
  10. Mufasa
letöltés szöveges állományként

Forrás: https://ujszo.com/panorama/venasszonyok-nyara.

Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.