Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2020. november 23., H18 ZH

2020. november 23. 18:05 – 2020. november 23. 19:45

Ovis játékok

Minden óvodásnak megvan a kedvenc játéka. Sokszor előfordul, hogy többeknek is ugyanaz. Óvónő legyen a talpán, aki átlátja a helyzetet, és mindig meg tudja oldani, hogy ne legyen veszekedés abból, hogy ki mivel szeretne játszani.

Az ön feladata egy olyan program készítése, amelynek a segítségével előre kalkulálható, hogy melyik játékból hány darabot kell beszerezni, és kik fognak azokkal játszani az óvodások közül.

Írjon programot, amely a standard bemenet soraiból óvodások neveit és az általuk leginkább kedvelt játék nevét olvassa be mindaddig, amíg a sorok egy kettőspont karaktert tartalmaznak! Ezeknek a soroknak az alakja a következő:

név:játék

A bemenet állományvégjelig (EOF-ig) tartó további soraiban játéknevek lesznek feltüntetve. A programja olvassa be ezeket a sorokat is, és minden beolvasott játéknév esetén írja a standard kimenetre a játék nevét, azon gyerekeknek a számát, akiknek ez a játék a kedvence, majd maguknak a játékot kedvelő gyerekeknek a neveit is lexikografikusan növekvő sorrendben, a példa kimenetben látható formátumban! Ha egy játék egyetlen gyereknek sem a kdevence, akkor a „NOBODY” szót írja a gyerekek nevei helyett a kimenetre!

Példa bemenet

 1. Kati:maci
 2. Laci:auto
 3. Feri:vonat
 4. Gergo:vonat
 5. Hanna:maci
 6. Anna:baba
 7. Jancsi:vonat
 8. maci
 9. vonat
 10. baba
 11. nyuszi
 12. auto
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

 1. maci (2): Hanna, Kati
 2. vonat (3): Feri, Gergo, Jancsi
 3. baba (1): Anna
 4. nyuszi (0): NOBODY
 5. auto (1): Laci
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.