Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2020. december 15., K8 ZH

2020. december 15. 8:00 – 2020. december 15. 9:40

Színes házak

Új divat hódít a panelházak építésében: legyenek a panelházak minél magasabbak és minél színesebbek! Előregyártott elemekből ezt pofonegyszerű megvalósítani: mindössze annyit kell csinálni, hogy elkezdjük az épületet építeni, és egyre-másra pakoljuk egymásra az egymástól elütő színű betonkockaelemeket. Arra azért vigyáznunk kell, hogy az épület kellően stabil maradjon, és egy betonkockára csak nála kisebb méretű másik betonkockát tegyünk.

Írjon programot, amely a standard bemenet soraiból állományvégjelig (EOF-ig) soronként egy-egy teszteset adatait olvassa be! A sorban szereplő első szám (nevezzük n-nek) egy panelház építéséhez felhasználható betonkockák darabszámát jelzi. A sorban a következő n darab szám különböző betonkockák méretét és színét írja le. Amennyiben a szám pozitív, akkor kék színű betonkockáról van szó, ha negatív, akkor pirosról, 0-s betonkocka nincsen. A betonkockák méretét a számok abszolút értéke adja: minél nagyobb a szám abszolút értéke, annál nagyobb a betonkocka. A számokat szóközök választják el egymástól a sorokon belül.

A programja a bemenet minden sora esetén írja a standard kimenetre azt, hogy az adott tesztesetben legfeljebb hány betonkockát tudunk felhasználni ahhoz, hogy a legmagasabb olyan panelházat építsük fel, amelynek az egymásra épülő emeletei színükben eltérnek egymástól!

Példa bemenet

  1. 5 -3 8 -7 10 -4
  2. 7 3 -4 -6 5 9 -8 2
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 2
  2. 5
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.