Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2020. december 15., K8 ZH

2020. december 15. 8:00 – 2020. december 15. 9:40

Hol van az üveggolyó?

Rajmund és Móni nagyon szeretnek az üveggolyóikkal játszani. Nagyon sok üveggolyójuk van, és mindegyiken van egy szám. A játék azzal kezdődik, hogy Rajmund a rajtuk lévő számok alapján növekvő sorrendbe állítja az üveggolyókat. Aztán Móni megkéri Rajmundot, hogy keresse meg egy adott számú üveggolyó első előfordulásának a helyét a sorban. Rajmund elkezd számolni: 1, 2, 3, … Rajmund egy pontot kap, ha helyesen válaszol, míg Móni kapja meg a pontot, ha Rajmund téved. Meghatározott számú kísérlet után a játék véget ér, és a több pontot gyűjtő játékos lesz a győztes. Most itt a lehetőség, hogy beleélje magát Rajmund szerepébe! Okos ember lévén azonban szívesebben veszi a számítógépe segítségét. De ne becsülje le Mónit, ő is megírta a maga programját, amivel ellenőrzi, hogy ön helyes válaszokat ad-e, és hogy mennyi idő alatt teszi mindezt! Szóval most írnia kell egy programot, amely segít önnek Rajmund szerepét játszani.

A bemenet specifikációja

Több teszteset is lehet, a tesztesetek száma azonban nem haladja meg a 65-öt. Mindegyik teszteset két egész számmal kezdődik: N az üveggolyók száma, Q pedig a Móni által feltett kérdéseké. Az ezt követő N sor tartalmazza az N darab számot, amelyek a golyókra vannak írva. Ezek a számok nem feltétlenül rendezetten követik egymás a bemeneten. A következő Q sorban Q darab kérdés szerepel. Feltételezheti, hogy a bemeneten érkező egyik adat sem lesz nagyobb 10 000-nél, és egyik sem lesz negatív értékű.

A bemenetet egy olyan teszteset zárja, ahol N = 0 és Q = 0.

A kimenet specifikációja

Minden teszteset esetén nyomtassa ki az eset sorszámát a példa kimenetben látható módon!

Minden egyes kérdésre egyetlen sort írjon a kimenetre! Ennek a sornak a formátuma attól függ, hogy a kérdezett szám rá van-e írva valamelyik üveggolyóra vagy sem. A két különböző kimeneti formátum az alábbi:

  • x megvan itt: y”, ha az első x-szel számozott üveggolyó az y. helyen áll a sorban. A pozíciókat 1-től számolja, egyesével növekvően!
  • x nincs benne”, ha x-szel számozott üveggolyó nem létezik.

A további részletekhez tekintse meg a példa kimenetet!

Példa bemenet

  1. 4 1
  2. 2
  3. 3
  4. 5
  5. 1
  6. 5
  7. 5 2
  8. 1
  9. 3
  10. 3
  11. 3
  12. 1
  13. 2
  14. 3
  15. 0 0
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 1. teszteset:
  2. 5 megvan itt: 4
  3. 2. teszteset:
  4. 2 nincs benne
  5. 3 megvan itt: 3
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.