Programozó versenyek

Magas szintű programozási nyelvek 2, 2017. november 7., K18 ZH

2017. november 7. 18:10 – 2017. november 7. 19:50

Katalinka, szállj el! (Java)

Valószínűleg önben is szép gyerekkori emlékeket idéz fel az amúgy igencsak horrorisztikus, morbid és brutális dalocska (a Wikipédia szerint Sztankó Béla Cegléd környéki gyűjtése), amelynek kezdősora adja e probléma címét. A katalinka elnevezés a népköltészet eme remekében (és más szövegkörnyezetekben is) természetesen mindannyiunk kedvenc kis bogarára, a katicabogárra utal.

A katicabogaraknak több fajuk is létezik, melyek közül számos Magyarországon is megtalálható. Jelen problémánk esetében két fajukra kell koncentrálni: a kétpettyes és a hétpettyes katicabogarakra. Ezek a fajok a példányok piros szárnyfedőin megjelenő fekete pettyek számáról kapták a nevüket.

A katicabogarak meleg nyári délutánokon gyakran csoportokba verődnek, és az emberekkel együtt élvezik a dédelgető napsugarakat. Amennyiben figyelmesek vagyunk, könnyen meg is határozhatjuk egy-egy ilyen csoport összetételét.

Írjon programot, amely katicabogár-megfigyelések egy sorozatát dolgozza fel! A program a standard bemenet soraiból nemnegatív egész számpárokat olvas állományvégjelig (EOF-ig). A két számot (n-et és m-et) egy soron belül pontosan egy szóköz karakter választja el egymástól. A két szám közül n azt adja meg, hogy összesen hány fejük volt az egy csoportba verődött katicáknak, míg m azt jelzi, hogy összesen hány petty volt a szárnyfedőiken. A programja minden bemeneti sor esetén írja a standard kimenetre a kétpettyes és a hétpettyes katicák darabszámát (egész számként), ebben a sorrendben, egymástól ugyancsak egyetlen szóköz karakterrel elválasztva!

Példa bemenet

  1. 10 60
  2. 7 34
  3. 19 63
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. 2 8
  2. 3 4
  3. 14 5
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.