Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2019. november 12., K8 ZH

2019. november 12. 8:05 – 2019. november 12. 9:50

Amelyik kutya ugat, az nem harap

Mint az a közmondásból közismert, amelyik kutya ugat, az nem harap. Ez nem véletlen, hiszen minél többet ugat egy kutya egységnyi idő alatt, annál kevesebb ideje van ugyanazon idő alatt harapni.

Ebben a feladatban kutyák hangmintáit kell elemezni. A hangminták minden egyes karaktere egy hangot ír le, a hangok pedig másodpercenként követik egymást, azaz egy karakter egy másodpercnyi hangnak felel meg. A „vau” ugatás időtartama például minden esetben három másodperc. Ha egy kutya egy másodpercig csendben van, azt szóköz karakterrel jelöljük a hangmintában.

Írjon programot, amely a standard bemenetről állományvégjelig (EOF-ig) soronként egy-egy kutya hangmintáját olvassa be, mely a következő alakú:

kutyanév:hangminta:

A kutyanév és a hangminta is egy-egy sztring, egyik sem tartalmaz kettőspont karaktert. A kutyanevek azonosítók, nincsen két azonos kutyanév a bemeneten érkező adatok között. A kettőspont karakterek csak a hangmintát határolják, de nem tartoznak hozzá ahhoz. A hangmintában kizárólag csak „vau” ugatások fordulnak elő azokban a három másodperces időszakokban, amikor az illető kutya éppen ugat.

A programja rendezze a kutyák neveit az egységnyi időre eső ugatások mennyisége alapján csökkenő sorrendbe! Legelőre kerüljön tehát annak a kutyának a neve, aki egységnyi idő alatt a legtöbbet ugat! Ha egységnyi idő alatt több kutya is ugyanannyit ugatna, akkor őket a nevük alapján lexikografikusan növekvő sorrendben írja ki! A kutyák neve mellett tüntesse fel a példa kimenetben megadott formában azt is, hogy mennyit ugatott az adott kutya és ezt milyen hosszú hangmintával sikerült leírni!

Példa bemenet

  1. Benji:vauvauvauvauvau:
  2. Buksi:vau   vau:
  3. Morzsa:     vau     vau     :
  4. Rex:  vau vauvau   vau:
  5. Astor:vauvauvau:
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. Astor:3/9
  2. Benji:5/15
  3. Buksi:2/9
  4. Rex:4/18
  5. Morzsa:2/21
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.