Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2019. november 13., Sz10 ZH

2019. november 13. 10:10 – 2019. november 13. 11:55

Te szedd!

A Te szedd! egy évente megrendezésre kerülő országos hulladékgyűjtési akció, melynek keretében a résztvevők a környezetükben található hulladékot gyűjtik össze és zsákolják be. Az idén is megrendezték, s az ország több településének a lakossága is részt vett benne.

Az ön feladata, hogy egy kimutatást készítsen az akció eredményeiről. Ehhez nem is kell mást tennie, mint írnia egy programot, amely a standard bemenet sorait olvassa állományvégjelig (EOF-ig). A bemenet sorai a következő alakúak:

aktivista:település:szemétmennyiség

Az aktivista és a település egy-egy sztring, a szemétmennyiség pedig egy pozitív egész szám. Minden egyes sor egy önálló, a többiektől független személyt azonosít, és azt írja le, hogy a megadott aktivista hol és mennyi szemetet gyűjtött. Minden aktivista csak egy városban gyűjtött szemetet, azaz ha a neve egy másik sorban is felbukkan, akkor az a sor már egy másik aktivista tevékenységére vonatkozik. A szemét mennyiségét köbméterben számoljuk.

A programja számolja össze, hogy az egyes településeken összesen hány köbméternyi szemetet gyűjtöttek az aktivisták, és írja a standard kimenetre a települések nevét, az ott gyűjtött szemét mennyiségét, valamint a szemétgyűjtésben az adott településen szorgoskodó aktivisták neveit is! Minden aktivistát annyiszor kell felsorolni, ahányszor az adott városban szemetet szedtek. A települések nevei és az egyes településeknél szereplő aktivisták nevei ábécérendben, lexikografikusan növekvő sorrendben kövessék egymást a példa kimenetben látható formában!

Példa bemenet

  1. Bence:Debrecen:30
  2. Sarolta:Debrecen:10
  3. Albert:Budapest:20
  4. Pali:Budapest:15
  5. Bence:Debrecen:20
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. Budapest (35): Albert, Pali
  2. Debrecen (60): Bence, Bence, Sarolta
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.