Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2020. november 23., H14 ZH

2020. november 23. 14:05 – 2020. november 23. 15:45

Pompás díszek

A virágboltok által kínált ajtó- és asztaldíszek minden évszakban az évszaknak megfelelő színskálában készülnek el, különböző virágok és termések felhasználásával.

Írjon programot, amely a standard bemenetről állományvégjelig (EOF-ig) ajtódíszek adatait olvassa be, soronként egyet-egyet! A sorok elrendezése a következő:

dísz_neve;készítő_neve;dísz_mérete;színek_száma;elemek_száma

A dísz_neve és a készítő_neve a dísz, valamint a készítő nevét tartalmazó sztringek, a dísz_mérete a dísz átmérőjét adja meg cm-ben kifejezve, a színek_száma a díszen lévő színek számát, az elemek_száma pedig a díszen elhelyezkedő virágoknak és terméseknek az össz darabszámát tartalmazza.

A programja rendezze a díszek neveit kétféle szempont szerint, és írja ki azokat a standard kimenetre a példa kimenetben megadott formában!

Az első rendezés a díszek méretének csökkenő sorrendje szerint történjen! Ha több azonos méretű dísz lenne a listában, akkor őket a színek száma szerint rendezze növekvő sorrendbe! Ha ezek alapján sem tudna különbséget tenni két dísz között, akkor rendezze őket az elemek száma szerint növekvő sorrendbe! Ha az elemek száma is megegyezne, akkor a díszek nevei szerint lexikografikusan csökkenő sorrendben jelenítse meg őket!

Másodjára a díszeket csoportosítsa a készítők neve szerint, s a készítők neve alapján lexikografikusan növekvő sorrendben írja ki őket a standard kimenetre! Ha több olyan dísz is lenne a listában, amit ugyanaz a személy készített, akkor őket a színek száma szerint rendezze növekvő sorrendbe! Ha ezek alapján sem tudna különbséget tenni két dísz között, akkor rendezze őket a nevük szerint lexikografikusan csökkenő sorrendbe!

A két rendezési szempont szerint előállított sorokat egy darab üres sor válassza el egymástól!

Példa bemenet

  1. Rozsakert;Kovacs Anna;25;5;30
  2. Fenyoerdo;Kiss Hanna;25;4;40
  3. Havasok;Kovacs Anna;30;3;25
  4. Bogyok;Kiss Hanna;20;4;40
  5. Viragtenger;Varga Judit;25;5;30
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. Havasok
  2. Fenyoerdo
  3. Viragtenger
  4. Rozsakert
  5. Bogyok
  6. Fenyoerdo
  7. Bogyok
  8. Havasok
  9. Rozsakert
  10. Viragtenger
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.