Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2020. november 24., K8 ZH

2020. november 24. 8:05 – 2020. november 24. 9:45

Jurassic Park

Nem mondhatja el magáról az ember, hogy jó napja van, ha összetalálkozik egy félelmetes dinoszaurusszal. Hát még ha kettővel vagy még annál is többel hozza össze a sorsa! Ebben a feladatban ön is átélheti ezt a nem mindennapi élményt.

Írjon programot, amely a standard bemenet soraiból dinoszauruszok adatait olvassa be állományvégjelig (EOF-ig), soronként egyet-egyet! A sorok felépítése a következő:

fajta:táplálkozás:hossz:tömeg

A programja rendezze a dinoszauruszok adatait kétféle szempont szerint, és írja ki azokat a standard kimenetre a példa kimenetben megadott formában!

Az első rendezés a dinoszauruszok tömege szerint növekvő sorrendben történjen! Ha két vagy több dinoszaurusz is azonos tömegű, akkor őket hosszuk szerint növekvő sorrendben írja a standard kimenetre! Amennyiben ez alapján sem lehetne különbséget tenni kettő vagy több dinoszaurusz között, akkor lexikografikusan növekvő sorrendben jelenítse meg a fajtájuk megnevezését a kimeneten!

Másodjára a dinoszauruszokat a táplálkozási szokásaik megnevezése alapján állítsa lexikografikusan növekvő sorrendbe! Ha több olyan dinoszauruszt is talál, amelyek azonos módon táplálkoznak, akkor azokat tömegük szerint csökkenő sorrendben jelenítse meg a kimeneten! Ha ez alapján sem tudna különbséget tenni az állatfajták között, akkor a fajtájuk megnevezését lexikografikusan növekvő sorban nyomtassa ki!

A két rendezett névsort pontosan egy üres sor válassza el egymástól!

Ha úgy érzi, hogy a megoldás elkészítése közben magába szippantotta önt a feladat atmoszférája, javasoljuk, hogy pihenésképpen olvassa el Michael Crichton Őslénypark című könyvét, vagy tekintse meg a Jurassic Park című filmet, amelynek ez a regény szolgált alapjául!

Példa bemenet

  1. Triceratops:novenyevo:9:10000
  2. Velociraptor:husevo:2:17
  3. Tyrannosaurus:husevo:7:10000
  4. Apatosaurus:novenyevo:22:20000
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. Velociraptor
  2. Tyrannosaurus
  3. Triceratops
  4. Apatosaurus
  5. Tyrannosaurus
  6. Velociraptor
  7. Apatosaurus
  8. Triceratops
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.