Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2020. november 24., K16 ZH

2020. november 24. 16:05 – 2020. november 24. 17:45

Daidalosz labirintusai

Minótaurosz a görög mitológia egyik szereplője, egy félig ember, félig bika alakú teremtmény volt. Legendáját mindenki ismeri. Labirintusából azonban csak kevés embernek sikerült élve kiszabadulnia. Ebben a feladatban ön is meggyőződhet róla, hogy a labirintusok néha bizony feladják a leckét az ember fiának!

Írjon programot, amely a standard bemenetről különféle labirintusok adatait olvassa be állományvégjelig (EOF-ig)! A sorok felépítése a következő:

labirintus_neve;kijutott-e_már_belőle_élve_valaki;zsákutcák_száma;járatok_hossza

A programja rendezze a labirintusok adatait kétféle szempont szerint, és írja ki azokat a standard kimenetre a példa kimenetben megadott formában!

Az első rendezésben kerüljenek előre azok a labirintusok, amelyekből már kijutott valaha élő ember, őket kövesse az összes többi! Ha valamelyik csoportba több labirintus is tartozna, akkor őket a járataik hossza szerint növekvően rendezze sorba! Az azonos hosszúságú járatokkal rendelkező labirintusokat az elnevezésük lexikografikusan növekvő sorrendjében jelenítse meg a standard kimeneten!

Másodjára a zsákutcák száma szerint csökkenőleg rendezze a labirintusokat! Ha több labirintus is azonos számú zsákutcával rendelkezne, akkor hamarabb szerepeljenek azok, amelyekből még nem jutott ki élve ember! Ha ez kevés két labirintus megkülönböztetéséhez, akkor az ilyen labiritnusokat a nevük szerint lexikografikusan növekvő sorrendben írja a kimenetre!

A két rendezett névsort pontosan egy üres sor válassza el egymástól!

Példa bemenet

  1. Kanyargo;false;12;1500
  2. Vegtelen;true;10;2000
  3. Zsakutca;true;18;2000
  4. Eltevedsz;false;12;2200
  5. Bolyongas;false;15;1500
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. Vegtelen
  2. Zsakutca
  3. Bolyongas
  4. Kanyargo
  5. Eltevedsz
  6. Zsakutca
  7. Bolyongas
  8. Eltevedsz
  9. Kanyargo
  10. Vegtelen
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.