Programozó versenyek

Programozási nyelvek 2, 2020. november 24., K16 ZH

2020. november 24. 16:05 – 2020. november 24. 17:45

Sárkányok

Apáink és nagyapáink történeteiből tudjuk, hogy a sárkányok sok ember életét keserítették már meg az idők folyamán. És nem csak a férfiakét! Kevés olyan királylány él a földön, aki örömmel kerülne egy sárkány barlangjába vagy karmai közé. Aki azonban mégis oda kerül, csak abban reménykedhet, hogy egyszer majd arra jár egy királyfi fehér lovon, megküzd a sárkánnyal, és kiszabadítja őt.

Írjon egy programot, amely a standard bemenet soraiból királylányok és az őket őrző sárkányok neveit olvassa be párosával, minden sorból egyet-egyet, egészen addig, míg egy üres sort nem olvas! A bemenet további soraiban állományvégjelig (EOF-ig) királyfiak nevei olvashatók, szintén egy-egy sárkány nevével együtt. Ezek a sorok azt írják le, hogy az adott királyfi megküzdött és legyőzte az adott sárkányt. A sorok alakja mindkét esetben a következő:

név:sárkány_neve

A programja készítsen kimutatást arról, hogy melyik királyfi melyik királylány(oka)t szabadította ki a sárkány(ok) fogságából! A királyfiak neveit lexikografikusan növekvő sorrendben írja a standard kimenetre, mint ahogyan a kiszabadított királylányokét is, a példa kimenetben megadott formában!

Példa bemenet

  1. Aranyhaj:Tuzokado
  2. Bella:Hatfeju
  3. Rapunzel:Nyolcfeju
  4. Elza:Fustos
  5. Szoke herceg:Hatfeju
  6. Mirko:Tuzokado
  7. Szoke herceg:Nyolcfeju
letöltés szöveges állományként

A példa bemenethez tartozó kimenet

  1. Mirko: Aranyhaj
  2. Szoke herceg: Bella, Rapunzel
letöltés szöveges állományként
Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, v. 2019.03.01.